Řemeslné
Oranžová a nefiltrovaná vína jsou věcí, která nás baví, naplňuje a rádi je dáváme okoštovat ostatním.
To ovšem neznamená, že tyto vína budou všem chutnat na první pokus - jsou mnohem komplikovanější a většinou si k nim musíte postupně najít cestu.
Jedná se o vína, která kvasila a následně zrála na slupkách mnohem delší dobu než je nyní u bílých vín zvykem.
Klasická bílá vína bývají v kontaktu se slupkami maximálně 72 hodin. Jantarová vína klidně i déle než půl roku!
Kvevri jsou nádoby, které jsou zakopány v zemi. Jsou vypálené z hlíny a mají speciální tvar.
Vína se v kvevri vyrábí více než 8 000 let a původní kolébkou je Gruzie.
Proto i naše nádoby pochází až z této země. Máme dvě a zakopali jsme je k babičce do zahrádky.
Oranžová vína vyrábíme také v kameninových nádobách původem z moravské vsi Poštorná.
Mají ovocnější charakter a většinou neobsahují takové množství tříslovin jako vína z kvevri.
Jedná se o naši specialitu - vína z těchto nádob na Moravě v podstatě nepotkáte.
Kameninové nádoby můžete vidět v Šakvicích - před naší výrobní halou.
Oranžové víno z odrůdy Veltlínské zelené, které kvasilo a zrálo 7 měsíců v kameninové nádobě. Má specifickou vůni a chuť oproti klasickému Veltlínu.
Cuvée Veltlínu a Rulandy bíle, které zrálo přes rok v dubovém sudu. Nefiltrované, nečiřené víno bez přídavku oxidu siřičitého.
Víte, že děláme také naturální vína, které jsou nesířená a nefiltrovaná? Pojďte je okoštovat!
Oranžová (jantarová) vína kvasí a následně zrají na slupkách mnohem delší dobu než je nyní u bílých vín zvykem.
#pijuauroru #prirodnivina #nefiltrovanavina #kvevri #kamenina #nefiltr